Perjantai-ryhmän kannanotto vaalikeväänä 2019

Perjantai-ryhmä on eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän aloitteesta vuonna 2007 perustettu eduskunnassa kokoontuva ajatuspaja. Ryhmän jäseninä ovat seksuaalioikeudet – ja kehitysryhmän kansanedustajat, kehitysyhteistyöjärjestöjä, KPT, sekä ulkoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita.

PERJANTAI-RYHMÄ KIINNITTÄÄ HUOMIOTA KEHITYSYHTEISTYÖRAHOITUKSEN MÄÄRÄÄN JA LAATUUN

Perjantai-ryhmä painottaa, että kehitysyhteistyömäärärahat ovat nykyisellään täysin riittämättömät vaikuttavaan ja johdonmukaiseen työhön kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Suomen on tehtävä pikaisesti konkreettinen suunnitelma siitä, miten kehitysyhteistyömäärärahat nostetaan 0,7 prosenttiin BKTL:sta ja suunnata vähiten kehittyneisiin maihin vähintään 0,2 prosenttia BKTL:sta. 0,7 -tavoitetta tuskin saavutetaan yhdessä hallituskaudessa, mutta seuraavalle hallituskaudelle tulee asettaa selkeä välitavoite määrärahojen noston polulla pysymiseksi. Tavoitteen saavuttamista voivat tukea innovatiiviset rahoitusinstrumentit, kuten päästöhuutokauppatulojen ja kehityspolitiikan finanssisijoitusten tuottojen ohjaaminen kehitysrahoitukseen.

Tavoitteen vahvistaminen perustuu YK:n kolmanteen kehitysrahoituskonferenssiin Addis Abebassa (2015), jonka tavoitteena oli turvata riittävät resurssit globaalin kestävän kehityksen agenda toteuttamiseksi. Myös Suomi on sitoutunut kehitysrahoituskonferenssin päätöksiin. Lisäksi kehitysyhteistyön painopisteiden pysyvyyteen, johdonmukaisuuteen ja jatkuvuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Ihmisoikeusperustaisuus, syrjimättömyys sekä Agenda2030:n edellyttämä politiikkajohdonmukaisuus tulee nostaa Suomen kehitysyhteistyörahoituksen uudistamisen lähtökohdaksi. Perjantai-ryhmän mielestä on tärkeää, että kehitysyhteistyömäärärahat edistävät mahdollisimman tehokkaasti inhimillistä kehitystä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä kaikista heikoimmassa asemassa olevien asemaa.Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.