Tule: Seksuaalioikeudet ja EU -tilaisuus 7.5. klo 16.30-18.00

Tervetuloa Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän ja Väestöliiton tilaisuuteen!

SEKSUAALIOIKEUDET JA EU: Miten seksuaalioikeuksien vastainen takaisku näkyy Euroopan unionin arjessa? Millaisia keinoja europarlamentaarikoilla on taistella seksuaalioikeuksien vastaista liikettä vastaan? Uhkaako liike myös Suomea? Miten kansalaiset voivat vaikuttaa Euroopan tilanteeseen?

Aika ja paikka: Tiistai7.5.2019 klo 16:30-18:00 Eurooppasalissa (Malminkatu 16, 00100 Helsinki)

Tule keskustelemaan seksuaalioikeuksien tilasta ja tenttaamaan ehdokkaita, kuinka he aikovat edistää ihmisoikeuksia kunnioittavaa Eurooppaa omassa työssään.

Osallistujat: Mukana keskustelemassa eurovaaliehdokkaat Heidi Hautala (vihr.), Anna Jungner-Nordgren (RKP), Ajak Majok (vas.), Sirpa Pietikäinen (kok.) , Tuulia Pitkänen (SDP) ja Anna Sirkiä (kesk.)

Tilaisuuden juontaa Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen.

Aiheeseen johdattelee Väestöliiton asiantuntija Riikka Kaukoranta.

25 vuotta sitten maailman maat sopivat YK:n väestö ja kehityskonferenssissa siitä, että seksuaali- ja lisääntymisterveys ja lisääntymisoikeudet ovat erottamaton osa ihmisoikeuksia. Tätä yhteisymmärrystä vahvistettiin niin Pekingin toimintaohjelmassa, vuosituhattavoitteissa kuin kestävän kehityksen Agenda 2030:ssa. Seksuaalioikeudet näyttivät edistyvän varmaa tahtia.

Viime vuosina seksuaalioikeudet ovat kuitenkin ottaneet Euroopassa rajusti takapakkia. Seksuaalioikeuksia vastustava liike on vahvistunut. Liike on nyt hyvin järjestäytynyt ja rahoitettu ja sillä on valtava lobbauskoneisto myös EU:n sisällä. EU:ssa on nähty useita konkreettisia toimia ja aloitteita naisten oikeuksien ja seksuaalioikeuksien heikentämiseksi: Esimerkiksi Italiassa ja Kroatiassa abortin saaminen on vaikeutunut, koska yhä kasvava määrä hoitohenkilökuntaa kieltäytyy suorittamasta abortteja vedoten omantunnon vapauteen. Puolassa jälkiehkäisypilleriä ei ole enää vuodesta 2017 alkaen saanut ilman reseptiä. Unkarissa pääministeri kielsi viime vuonna sukupuolentutkimuksen opiskelun yliopistoissa perustellen, että sukupuoli on biologinen eikä sosiaalinen kysymys. Ranskan senaatissa järjestettiin helmikuussa abortinvastaisen One of us –liikkeen kolmas vuosittainen seminaari.

Poliittinen retoriikka niin aborttioikeudesta kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on muuttunut paikoin vihapuheen kaltaiseksi.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Tila on esteetön.

Ilmoittauduthan mukaan 6.5. mennessä lomakkeella https://goo.gl/forms/Er27oHmEKJJLeqzf1

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Kamomilla Ilmonen, kamomilla.ilmonen@vaestoliitto.fi, Puh. +358 40 838 1230

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.