Ryhmä jätti kirjallisen kysymyksen seksitautien hillitsemisestä

Eduskunnan seksuaalioikeudet ja kehitysryhmä jätti kirjallisen kysymyksen seksitautitartuntojen kasvun hillitsemisestä.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen vastasi kysymykseen. Vastauksen löydät tästä linkistä.

Kirjallinen kysymys kuuluu seuraavasti:

Seksitautitartuntojen (hiv, kuppa, klamydia, tippuri ja kondylooma) määrät ovat kasvussa, ja erityisesti tippuritartuntojen määrä on viimeisen kahden vuoden aikana lisääntynyt merkittävästi. Vuonna 2022 tippuria todettiin 90 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. 

Tartuntamäärät ovat kasvaneet erityisesti 15—19-vuotiailla tytöillä. Lisäksi miesten välisessä seksissä saadut tartunnat ovat lisääntyneet. Jos tilanteeseen ei reagoida, on todennäköistä, että tippuritartuntojen määrä moninkertaistuu lähitulevaisuudessa. 

Tippuritilanteesta erityisen huolestuttavan tekee se, että sen hoitomahdollisuuksia heikentää tippuria aiheuttavan bakteerin muuttuminen nykyisille antibiooteille vastustuskykyiseksi. Antibioottiresistenttejä kantoja on todettu Euroopassa. Tippuritartunnalla voi olla varsinkin hoitamattomana pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen, ja se voi esimerkiksi aiheuttaa hedelmättömyyttä. 

Myös hiv- ja kuppatartunnat ovat lisääntyneet viime vuosina, ja klamydiatartuntojen määrä on ollut tasaisessa nousussa ja vuosien ajan. 

Seksitautitartunnat ovat useimmiten oireettomia, ja ne myös tarttuvat oireettomina herkästi eteenpäin. Seksitautitartuntojen ehkäisyssä varhaisella testaamisella, asianmukaisella hoidolla sekä altistuneiden jäljittämisellä on keskeinen rooli. Seksitautitartunnat painottuvat tiettyihin väestöryhmiin ja maantieteellisesti pääkaupunkiseudulle. 

Seksitauteihin liitetty stigma ja häpeä voivat merkittävästi vaikeuttaa testeihin hakeutumista. Esteeksi voivat muodostua esimerkiksi puutteelliset tiedot, kielitaito, vahvan tunnistautumisen vaatimus sekä haasteet sähköisten palvelujen käytössä. Myös nuori ikä, kulttuurinen ja uskonnollinen tausta sekä kuuluminen seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön nostavat kynnystä hakeutua testeihin. Matalan kynnyksen testauspalveluilla voidaan vastata testeihin hakeutumiseen liittyviin haasteisiin huomioimalla kohderyhmien erityistarpeet. 

Seksitautimäärien kasvuun voidaan vaikuttaa esimerkiksi 

  • lisäämällä monipuolista seksuaalikasvatusta, joka huomioi nuorten iän, toiveet, kehitysvaiheen ja jatkuvasti muuttuvan maailman 
  • parantamalla kondomien, suuseksisuojien ja liukuvoiteiden saatavuutta 
  • tarjoamalla kohderyhmäsensitiivisiä matalan kynnyksen seksitautitestauspalveluita, joiden kautta tavoitetaan korkeassa seksitautiriskissä olevia henkilöitä, jotka eivät hakeudu muihin terveydenhuollon palveluihin, ja annetaan kohdennettua neuvontaa. 

Tilanteeseen pitäisi reagoida nyt ja nopeasti ennen kuin tautimäärät pääsevät kasvamaan niin suuriksi, että tilannetta on vaikea hallita. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee matalan kynnyksen testausta hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisyssä ja epidemioiden hallinnassa. Hyvinvointialueilla on vastuu testauspalveluiden järjestämisestä. STEA on linjannut, että se ei rahoita testauspalveluita, koska se on ensisijaisesti hyvinvointialueiden tehtävä. Linjaus on johtanut muun muassa siihen, että Hivpointin seksitautitestauspalvelulla ei ole rahoitusta. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo reagoida seksitautimäärien kasvuun ja varmistaa, että resurssit kohdennetaan tehokkaisiin toimenpiteisiin, joilla tartuntamäärien kasvu saadaan pysäytettyä?

Helsingissä 8.11.2023 

Saara Hyrkkö vihr

Hanna Sarkkinen vas 

Saara-Sofia Sirén kok 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.