Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä: hallitusohjelma mahdollistaa seksuaalioikeuksien edistämisen Suomessa ja maailmalla, mutta rahoitustaso huolettaa

Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat jokaisen oikeus. Jokaisella on oikeus esimerkiksi kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen, elämään ilman seksuaaliväkivaltaa, saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita ja mahdollisuus valita oma lapsilukunsa. Valtioiden tehtävä on varmistaa oikeuksien toteutuminen. Tuore hallitusohjelma antaa mahdollisuuden seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistymiseen Suomessa ja pohjan sille, että Suomi edistää tätä myös maailmalla.

Hallitusohjelman mukaan Suomi edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia läpileikkaavasti ulkopolitiikassaan. Lisäksi kehityspolitiikan ensimmäiseksi painopisteeksi nostetaan naisten ja tyttöjen asema, itsemääräämisoikeus sekä seksuaali- ja lisääntymisterveys.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on kuitenkin huolissaan siitä, että painopiste linkitetään ohjelmassa väestönkasvun hillintään. Vaikka seksuaalioikeuksien ja naisten oikeuksien toteutumisella on vaikutusta väestönkehitykseen, kenenkään kehoa ei tule valjastaa välineeksi väestönkehityksen ohjaamiseen.

Ryhmä on kuitenkin huolissaan kehitysyhteistyörahoituksen mittavista leikkauksista ja sen vaikutuksista Suomen kehityspolitiikan tavoitteisiin. Kehitysyhteistyörahoituksen vähentyessä seksuaalioikeuksien painottaminen on tärkeää. Seksuaalioikeuksia vastustavan liikehdinnän vahvistuessa ja oikeuksia puolustavien valtioiden ollessa yhä harvemmassa, on Suomen rooli entistäkin merkittävämpi.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä kannustaa uutta kehitysministeriä, ulkoministeriä ja muita ministereitä aktiivisuuteen sosiaalisen kehityksen, sukupuolten tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien kysymyksissä Suomen kehityspolitiikan linjan ja uuden hallitusohjelman mukaisesti.

Kotimaassa hallitus pyrkii vähentämään ei-toivottuja raskauksia, raskaudenkeskeytyksiä sekä seksitauteja ehkäisyneuvontaa parantamalla. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on välttämätöntä satsata ehkäisyneuvonnan lisäksi kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen. Tähän mahdollisuuden tarjoaa hallitusohjelman linjaus siitä, että terveystieto palautetaan pakolliseksi oppiaineeksi ammatilliseen opetukseen. Terveystiedon tulisi sisältää myös kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta.

Seksuaalikasvatuksen edistäminen hallituskaudella on tärkeää myös siksi, että sillä voidaan ennaltaehkäistä, tunnistaa ja torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, mikä on yksi hallitusohjelman tavoitteista. Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus mahdollistaa myös uuden suostumusperustaisen seksuaalirikoslainsäädännön toimeenpanon. On myös valitettavaa, että mainintaa lainsäädännön jalkauttamisesta ei hallitusohjelmasta löydy.

Hyvän seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen vaatii panostuksia läpi elämänkaaren. Hallitus siirtää kuukautissuojat alennettuun 14 %:n arvonlisäverokantaan, mikä ehkäisee kuukautisköyhyyttä. Tämä on yksittäisenä toimena erinomainen, mutta hallituksen tulee ottaa seksuaali- ja lisääntymisterveys agendalleen myös laajemmin ja varmistaa sen edistämiseksi kansallinen koordinaatio.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän tavoitteena on edistää erityisesti sukupuolten tasa-arvoa sekä seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia Suomessa ja Suomen kehityspolitiikassa. Ryhmän jäseninä on kansanedustajia ja europarlamentaarikkoja. Ryhmän sihteerinä toimii Väestöliitto.

Lisätietoja:

Elina Korhonen
Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän sihteeri
puh: +358 50 514 8827
elina.korhonen@vaestoliitto

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.