Avoin kirje presidentti Trumpille

Me, kansanedustajat Ruotsista, Norjasta ja Suomesta uskomme, että jokaisella on oikeus päättää omasta elämästään, kehostaan ja tulevaisuudestaan. Nämä oikeudet toteutuvat vain, jos yksilöiden oikeus saada tietoa sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja, toteutuu. Voimaanpanemasi presidentin asetus, ns. Mexico City Policy, vahingoittaa juuri näitä oikeuksia. 23.1. tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun allekirjoitit asetuksen. Sen perusteella kaikkien kansainvälisten terveysjärjestöjen, joiden toiminta sivuaa millään tavalla aborttia, rahoitus lopetetaan.

Arvoisa presidentti, vaadimme sinua kumoamaan asetuksen.

Yhdysvallat on ollut maailman suurin seksuaali- ja lisääntymisterveyden rahoittaja. Sillä on ollut erittäin merkittävä rooli esimerkiksi äitiyskuolemien ehkäisyssä. Mexico City Policyn seurauksena kansainväliset terveysjärjestöt ovat menettäneet merkittävän osan rahoituksestaan, ja varsinkin kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset ovat tämän takia jääneet vaille terveyspalveluja.

Mexico City Policyn vaikutukset eivät ainoastaan rajoitu aborttipalveluiden saatavuuteen. Asetus rajoittaa myös esimerkiksi tehokaan ehkäisyn, äitiysterveyspalvelujen, nuorisoystävällisten palvelujen, puhtaan veden ja sanitaation takaamista kaikille sekä hivin ja aidsin ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Kaikki tämä lisää ei-toivottujen raskauksien ja turvattomien aborttien määrää. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että rajoittamalla laillisia ja turvallisia abortteja, turvattomien aborttien määrä kasvaa. Turvaton abortti on aina vakava riskitekijä naisen ja tyttöjen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Me olemme huolissamme asetuksen vaikutuksista. Se vaarantaa varsinkin kaikista heikommassa asemassa olevien hyvinvoinnin ja elämän. Asetus vaarantaa lisäksi kaikki seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin liittyvät saavutukset. Se myös vaarantaa Pohjoismaisten rahoittajien tekemät investoinnit ja pitkän aikavälin sitoumukset seksuaali- ja lisääntymisterveys ja –oikeuksien edistämiseksi.

Arvoisa presidentti, me vaadimme sinua toimimaan, jotta jokainen ihminen, iästä ja sukupuolesta riippumatta, voisi nauttia oikeudestaan terveyteen, elämään ja hyvinvointiin. Me vaadimme sinua kumoamaan Mexico City Policyn välittömästi.

Kunnioittavasti,

Saara Hyrkkö
Kansanedustaja, Suomen eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja, Suomi

Sara Heikkinen Breitholz 
Kansanedustaja, Ruotsin eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja, Ruotsi

Heidi Nordly-Lunde 
Kansanedustaja, Norjan eduskunnan seksuaalioikeudet ja kehitysryhmän puheenjohtaja, Norja

Karen Ellemann
Kansanedustaja, Tanskan eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja, Tanska

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.