Maailman syntyvyys -seminaarissa esiteltiin UNFPA:n vuosiraportin päätulokset

Portrait of Laura Londen, UNFPA Deputy Executive Director

Lue YK:n väestörahaston varapääjohtajan Laura Londénin puhe seminaarista 14.11.2018

STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Tervetuloa State of World Population 2018 –raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo valinnoista. Olen Laura Londén, YK:n väestörahasto UNFPA:n varapääjohtaja. Odotan innolla keskustelua teidän kaikkien kanssa, mutta ensin, haluaisin esitellä teille lyhyesti raportin tärkeimmät teemat ja löydöt.

Tämä raportti käsittelee maailmanlaajuisia väestötrendejä ja syntyvyyttä. Sen painopisteenä ovat valinnat, oikeudet – tai niiden puute – ja mitä se tarkoittaa naisille, pareille ja valtioille. Raportti toteaa, että yksikään maa ei voi vielä väittää, että jokaisen sen kansalaisen lisääntymisoikeudet toteutuisivat, täysin.

Useimmat parit eivät saa haluamaansa määrää lapsia, koska…

 • heillä ei ole tarvittavaa taloudellista ja sosiaalista tukea tai
 • keinoja kontrolloida lastensa lukumäärää.

Raporttimme korostaa, että valinnat voivat muuttaa maailmaa.

Tässä yhteydessä valinnat tarkoittavat valtaa tehdä päätöksiä omaan elämäänsä liittyen — sekä valtaa valita haluaako lapsia, ja jos haluaa, niin milloin ja kuinka monta.

Valinnat ja valinnan vapaus ovat oikeus.

Lisääntymisoikeudet puolestaan kietoutuvat moneen muuhun oikeuteen, kuten oikeuteen riittävään terveyteen, koulutukseen ja ihmisarvoiseen työhön. Ne ovat usein sekä syy että seuraus. Kun ihmiset voivat harjoittaa näitä oikeuksia, he voivat kukoistaa. Kun näitä oikeuksia rajoitetaan, ihmiset eivät usein pysty saavuttamaan täyttä potentiaaliaan.

50 vuotta sitten, maailma julisti perhesuunnittelun ihmisoikeudeksi. Naiset kaikkialla käyttävät tätä oikeuttaan ehkäisyn yhteydessä. Pelkästään kehittyvissä maissa 671 miljoona naista on valinnut käyttää modernia ehkäisyä. Kehittyvissä maissa on yhä 214 miljoona naista, jotka eivät halua tulla raskaaksi, mutta joiden lisääntymisoikeuksia on rajoitettu, ja heillä ei ole pääsyä ehkäisyn pariin. Tämän seurauksena naiset kehittyvissä maissa saavat usein enemmän lapsia kuin he haluaisivat.

Valintoja on rajoitettu myös kehittyneemmissä maissa, missä osa naisista saa vähemmän lapsia kuin oikeasti haluaisi. Syyt ovat usein taloudellisia. Kalliit päivähoitopalvelut sekä työn ja perheen tasapainottamisen vaikeus ovat vain joitakin esimerkkejä syistä, joiden vuoksi naisten täydet oikeudet eivät toteudu.

Raporttimme osoittaa myös, että vasta vähän aikaa sitten maailmassa vallitsi yksi syntyvyysaste ja se oli korkea. Muutos sai alkunsa teollisen vallankumouksen aikana, kun ymmärrettiin että perhekoon ja hedelmällisyyden sääteleminen voi olla tietoinen valinta. Tämä johti maailmanlaajuiseen demografiseen muutokseen kohti matalampaa syntyvyyttä ja kuolleisuutta. Muutos alkoi kuitenkin eri aikaan eri valtioissa ja myös eteni eri tahtia.

Tänään maailmassa on useita syntyvyysasteita. Suuret erot eri maiden välillä osoittavat, että valintoja on yhä rajoitettu. Huolimatta siitä, onko syntyvyys hyvin matala tai korkea, se voi aiheuttaa erilaisia haasteita maiden taloudelle, instituutioille ja tulevaisuudelle. Maissa, joissa syntyvyys on korkealla, koulutuksen ja terveydenhoidon tarjoaminen nopeasti kasvavalle väestölle voi olla hyvin haasteellista. Matalan syntyvyyden maat taas kamppailevat kutistuvat työvoiman kanssa.

State of World Population -raportti kehottaa valtioita lisäämään kansalaisten valintoja.

Raportin mukaan maiden tulee, mm…

 • asettaa laadukkaan ja yleisen lisääntymisterveydenhuollon saatavuus etusijalle, mukaan lukien ehkäisyvälineet.
 • varmistaa parempi koulutus, ja ikään sopiva seksuaalikasvatus.
 • edesauttaa miesten asenteiden muuttamista, jotta ne tukevat paremmin naisten ja tyttöjen oikeuksia.
 • mahdollistaa paremman työn ja perheen yhdistämisen-esimerkiksi tarjoamalla kohtuuhintaisia lastenhoitopalveluja.

Seuraava askel on jokaisen yksilön ja parin lisääntymisoikeuksien toteuttaminen, riippumatta siitä missä tai miten he asuvat tai paljon he tienaavat.

Tämä edellyttää kaikkien taloudellisten, sosiaalisten ja institutionaalisten vapaita valintoja rajoittavien esteiden purkamista. Tämä on hyväksi kaikille.

Raportin julkaiseminen on myös alkulaukaus UNFPA:n entistä voimakkaammalle sitoutumiselle toteuttaa jokaisen ihmisen oikeudet ja vapaat valinnat.

Ensi vuosi on Kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin 25. juhlavuosi. Konferenssin toimintaohjelma on johtanut UNFPA:n työtä 155 eri maassa vuodesta 1994 lähtien.

Toimintaohjelma on hyvin merkittävä: se korostaa kuinka jokaisen yksilön lisääntymisterveys ja – oikeudet, ja eteenkin naisten, tyttöjen… jokaisen, voimaannuttaminen ja tasa-arvo ovat kehityksen kulmakiviä.

Vaikka olemme edenneet valtavasti toimintaohjelman vision toteuttamisessa, vielä on paljon tehtävää. Tämän lisäksi, naisten oikeudet ovat vastatuulessa.

Meidän on kaikkien, kaikkialla, kysyttävä…

 • Miksi vielä, joka vuosi maailmassa on lähes 100 miljoonaa ei-toivottua raskautta?
 • Miksi vielä, joka vuosi, yli 300,000 naista kuolee raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin?
 • Ja miksi vielä kymmenet tuhannet lapset joutuvat naimisiin joka päivä?

Meidän kaikkien tulisi olla järkyttyneitä, raivostuneita, että niin monen yksilön ja naisen valintoja, perustavia ihmisoikeuksia yhä rajoitettaan ja estetään. UNFPA johtaa maailmanlaajuista työtä vapaiden valintojen ja oikeuksien edistämiseksi.

Työ alkaa niistä, jotka ovat jääneet kaikkein eniten jälkeen.

Vuoteen 2030 mennessä, UNFPA:n 3 päätavoitetta on kolme ”nollaa”

 • Nolla ei-toivottua raskautta (, eli modernit ehkäisy menetelmät, perhesuunnittelu palvelut ja tieto ovat saatavilla kaikille jotka niitä haluavat)
 • Nolla estettävissä olevaa äitiyskuolemaa
 • Nolla sukupuoleen perustuva väkivaltaa (ja muut naisiin ja tyttöihin kohdistuvat haitalliset käytännöt)

Toistan: Valinnat ja oikeudet muuttavat  maailmaa  ne  edistävät  naisten ja tyttöjen, perheiden,  yhteiskunnan  hyvinvointia,   sekä edistävät  globaalia kehitystä.

Kiitos!

Laura Londén on YK:n apulaispääsihteeri ja UNFPA:n varapääjohtaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.