Ryhmän varapuheenjohtaja, MEP Silvia Modig: ”Aborttioikeus on lisättävä EU:n perusoikeuskirjaan”

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig ehdottaa aborttioikeuden lisäämistä EU:n perusoikeuskirjaan naisten itsemääräämisoikeuden toteutumiseksi kaikkialla EU:ssa. Modig on Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän varapuheenjohtaja.

– Seksuaalioikeudet ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Siksi niiden pitää toteutua jokaisessa EU-maassa. Jos ne jossain jäsenmaassa eivät toteudu, on meidän luotava eurooppalainen ratkaisu. Esimerkiksi lisäämällä EU:n perusoikeuskirjaan aborttioikeus, sanoo vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig.

Tällä hetkellä abortti on EU-maista kielletty kokonaan Maltalla ja lähes kokonaan Puolassa. Aborttilakien kiristäminen on ollut esillä muissakin jäsenmaissa, esimerkiksi Slovakiassa.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti kesäkuussa kumota liittovaltion takaaman laajan aborttioikeuden kumoamalla kaksi sen puolesta tehtyä ennakkopäätöstä. Nyt jokainen osavaltio päättää aborttilainsäädännöstään itse, ja monessa niistä valmistellaan kiristyksiä lainsäädäntöön.

– Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös on käsittämätön askel taaksepäin, Modig sanoo.

– Aborttilakien on perustuttava raskaana olevan itsemääräämisoikeuteen. Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, että aborttien kieltäminen ei lopeta niitä. Se vain tekee niistä vaarallisia ja turvattomia. Abortteja ei vähennetä aborttioikeutta rajaamalla, vaan ehkäisyn saatavuutta parantamalla ja seksuaalioikeuksia edistämällä.

Yhdysvalloista rahoitetaan abortin vastaista liikehdintää Euroopassa. European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights -foorumin tutkimuksen mukaan anti-gender-liike on käyttänyt Euroopassa kymmenessä vuodessa yli 600 miljoonaa euroa kampanjoidakseen naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia vastaan. Liikehdintä on saanut taloudellista tukea Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Venäjältä.

– Nämä äärioikeistoa, konservatiiveja ja uskonnollisia tahoja yhdistävät liikkeet pyrkivät ihmisoikeuksien heikentämiseen, ja se on erittäin vakava asia. Aborttioikeudessa on kyse naisten hengestä ja terveydestä. EU:ssa on suhtauduttava erittäin vakavasti tällaiseen kehitykseen, Modig sanoo.

– EU:n on myös tuettava Yhdysvalloissa aborttioikeuksien ja seksuaaliterveyden puolesta toimivia terveydenhuoltoalan ammattilaisia sekä kansalaisyhteiskuntaa.

– Vapaa ja turvallinen abortti on ihmisoikeus. Siksi oikeuden turvalliseen aborttiin on toteuduttava jokaisessa EU-maassa. Koska abortti on ihmisoikeuskysymys, myös sen lisääminen perusoikeuskirjaan on täysin perusteltua. EU:n perussopimuksia voidaan muuttaa, ja niin pitääkin tehdä, jos perusoikeudet eivät toteudu.

Lisätietoja:

Silvia Modig, europarlamentaarikko, silvia.modig@europarl.europa.eu

Minttu Poutanen, viestinnän asiantuntija, minttu.poutanen@europarl.europa.eu
+32 470 93 22 28

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.