Puheenjohtaja Hyrkkö tuomitsee jyrkästi Mariupolin synnytyssairaalan pommituksen ja esittää Ukrainalle annetun humanitaarisen avun moninkertaistamista

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr) pitää ukrainalaisen synnytys- ja lastensairaalan pommittamista anteeksiantamattomana tekona. Hyrkkö ehdottaa Ukrainalle kohdennetun humanitaarisen avun moninkertaistamista ja kiinnittää erityistä huomiota seksuaali- ja lisääntymisterveyden turvaamiseen sekä sukupuolistuneen väkivallan ja seksuaaliväkivallan uhrien tukemiseen.

– Sodan pitkittyessä ja raaistuessa myös humanitaarinen kriisi syvenee hetki hetkeltä. Naiset eivät lakkaa synnyttämästä tai ole suojassa väkivallalta. Viimeisimpänä esimerkkinä synnytys- ja lastensairaalan pommittaminen Mariupolissa on jopa Putinin Venäjän mittapuulla käsittämättömän julma teko. Kriiseissä myös sukupuolistunut ja seksuaalinen väkivalta lisääntyy lähes poikkeuksetta ja toisaalta palveluiden saatavuus heikkenee merkittävästi. Näin on käynyt myös Ukrainassa, Saara Hyrkkö sanoo.

Sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta on lisääntynyt Ukrainassa siitä asti, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan vuonna 2014 ja taistelut Ukrainan itäosissa käynnistyivät. Nyt täysimittaisen sodan käynnistyttyä seksuaalisessa väkivallassa on YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPA:n mukaan nähty räjähdysmäinen kasvu.

– Suomi on kohdistanut Ukrainaan humanitaarista apua, joka tulee todelliseen tarpeeseen. Tässä akuutissa tilanteessa tarve on kuitenkin tähän asti myönnettyjä tukia suurempi. Olisi luontevaa, että Suomen humanitaarinen tuki Ukrainalle olisi suuruusluokaltaan samaa mittaluokkaa esimerkiksi Ruotsin kanssa. On ensiarvoisen tärkeää, että Ukrainassa toimivien, elämää pelastavia palveluita tarjoavien järjestöjen työ voi jatkua erittäin vaikeista olosuhteista huolimatta, Saara Hyrkkö toteaa.

Hyrkkö on jättämässä hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko Suomi lisätä Ukrainan humanitaarista apua, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden, sukupuolistuneen ja seksuaaliväkivallan ehkäisyn ja uhrien auttamisen varmistamiseksi sekä näihin asioihin keskittyneiden järjestöjen toiminnan turvaamiseksi.

Lisätietoja:

Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.