Ryhmä jätti kirjallisen kysymyksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden osuudesta humanitaarisessa avussa

Yhdenkään naisen ei pidä joutua elämään pelossa. Ei Suomessa, eikä maailmalla. Valitettavasti todellisuus on toinen. Saara Hyrkön kuva

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä jätti kirjallisen kysymyksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden osuudesta humanitaarisessa avussa. Kirjallisessa kysymyksessä tiedustellaan:

mitä Suomi aikoo tehdä täyttääkseen humanitaarisen avun linjaukseen kirjatut lupaukset seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisestä humanitaarisessa työssään?

sekä

miten Suomi aikoo turvata kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien afganistanilaisten naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen jatkumisen?  

Erilaisten kriisien keskellä elää enemmän ihmisiä kuin koskaan. Kriisitilanteissa seksuaali- ja sukupuolistunut väkivalta lisääntyy, ehkäisyn tarve kasvaa, raskauksista ja synnytyksistä tulee hengenvaarallisia. Kriiseissä korostuu myös rakenteellinen väkivalta – esimerkiksi lapsiavioliitot ja sukuelinten silpominen yleistyvät.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden avulla väkivaltaa kokeneet voidaan tunnistaa ja heitä voidaan auttaa. Palvelut ovat myös keino tuoda turvaa sitä hakeville naisille ja tytöille, jotka pelkäävät joutuvansa väkivallan uhriksi. Haurailla alueilla ja kriisimaissa toimivien järjestöjen rooli on tärkeä: niillä on jo valmiiksi kontaktit paikalliseen väestöön, ne ovat paikalla kriisin tapahtuessa ja ne jäävät maahan myös kriisin jälkeen.

Yhdenkään naisen ei pidä joutua elämään pelossa. Ei Suomessa, eikä maailmalla. Valitettavasti todellisuus on toinen. Toivon sydämeni pohjasta, että ratkaisu tähän löytyy.

Saara Hyrkkö, eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja

Esimerkiksi Afganistanissa juuri kansalaisjärjestön voimin on tarjottu vuodesta 2002 asti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja sekä lasten terveyspalveluja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville naisille, tytöille ja nuorille. Näitä klinikoita on onnistuttu pitämään toiminnassa myös Talibanin valtaannousun jälkeen.

Afganistaniin kohdennetun kehitysyhteistyörahoituksen jäädytyksen myötä klinikoiden toiminta on ollut vaikeuksissa. Tästä kärsivät kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat afganistanilaiset naiset ja tytöt. Suomen tulee etsiä keinoja tukea tätä elintärkeää seksuaali- ja lisääntymisterveyteen kohdistuvaa humanitaarista työtä.

Tiedotamme ministerin vastauksesta näillä sivuilla.

Tämä on linkki kirjalliseen kysymykseen.

Lisätietoja:
Saara Hyrkkö, p. 0407197604

Elina Korhonen, ryhmän sihteeri, elina.korhonen(a)vaestoliitto.fi +358 50 5148827

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.