
Parhaillaan kriisien keskellä elää enemmän ihmisiä kuin koskaan. Lisäksi Afganistanin hyvin vaikea tilanne tulee suurella todennäköisyydellä pakottamaan useita ihmisiä pakenemaan kotoaan.
Humanitaarisen avun tarkoitus on tuoda kriisitilanteeseen joutuneille turvaa ja suojaa. Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat juuri tätä – palvelut pelastavat ihmishenkiä ja ehkäisevät kestämätöntä inhimillistä kärsimystä. Kuitenkin vain vajaa 1 % humanitaarisesta rahoituksesta kohdistuu seksuaaliterveyspalveluihin ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn.
Kriisialueilla ja pakolaisleireillä asuvien naisten ja tyttöjen henki on välittömässä vaarassa, jos heille ei pystytä turvaamaan seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja. Kriisitilanteissa seksuaali- ja sukupuolistunut väkivalta lisääntyy, ehkäisyn tarve kasvaa ja raskaus ja synnytys ovat hengenvaarallisia. Joka päivä 500 naista ja tyttöä kuolee raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin kriisialueilla.
Ihmishenkien pelastaminen ”minimipalvelupaketin” (MISP) avulla
Niin sanottu seksuaaliterveyden ”minimipalvelupaketti” (MISP) tarkoittaa toimenpiteitä ja tarvikkeita, joilla turvataan kriiseissä elävien seksuaali- ja lisääntymisterveystarpeet ja pelastetaan ihmishenkiä. Sen avulla voidaan mm. hoitaa synnytyksiä turvallisesti, tarjota ehkäisyä ja kuukautissuojia, hoitaa ja tunnistaa seksuaalisen väkivallan uhreja ja tarjota turvallinen abortti jopa ilman sähköä ja juoksevaa vettä. MISP:n käyttöönoton tulee olla osa jokaista humanitaarista rahoitussopimusta.
Väkivallan estäminen ja uhrien hoitaminen
Ainakin joka viides humanitaarisessa kriisissä elävä nainen ja tyttö on kokenut seksuaaliväkivaltaa. Kriiseissä korostuu myös rakenteellinen väkivalta – esimerkiksi lapsiavioliitot lisääntyvät pitkäkestoisten kriisien aikana.
Seksuaaliterveyspalveluiden kautta väkivallan uhrit voidaan tunnistaa ja heitä voidaan auttaa. Palvelut ovat myös keino tuoda turvaa sitä hakeville naisille ja tytöille, jotka pelkäävät joutuvansa väkivallan uhriksi. Esimerkiksi YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPA on perustanut turvakoteja pakolaisleireille ja kriisimaihin, kuten Jemeniin. Humanitaarisen avun ohjelmien pitää systemaattisesti jakaa tietoa väkivallan seurauksista ja siitä, että palvelujen kautta on mahdollista saada hoitoa ja suojaa.
Paikallisten järjestöjen tukeminen
Paikallisten nais- ja perhesuunnittelujärjestöjen tukeminen on olennainen osa tehokasta humanitaarista apua. Paikallisten toimijoiden kautta on mahdollista tavoittaa myös kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa olevia ja osallistaa heitä päätöksentekoon. Tämä on avain myös kestävään rauhaan ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan kriisin jälkeen. On ratkaisevan tärkeää kohdentaa ja lisätä rahoitusta paikallisille nais- ja perhesuunnittelujärjestöille.
Kattavan terveydenhuollon rakentaminen
Seksuaali- ja lisääntymisterveys on olennainen osa perusterveydenhuoltoa. Samalla, kun humanitaariset toimet käynnistetään, on tärkeää pyrkiä mahdollisimman nopeasti tukemaan paikallista hallintoa ja järjestöjä rakentamaan universaalia terveyskattavuutta, jonka osana on myös laadukkaat seksuaaliterveyspalvelut. Toimet paikallisen terveydenhoitojärjestelmän vahvistamiseksi on tärkeä aloittaa mahdollisimman pian kriisin alettua, mielellään 3–6 kuukauden sisällä.
Tiedämme, miten palveluja voidaan tehokkaasti ulottaa kaikille kriisien keskellä eläville. Nyt tarvitsemme poliittista tahtoa ja resursseja seksuaalioikeuksien turvaamiseen humanitaarisissa kriiseissä.
Lisätietoja:
Elina Korhonen, ryhmän sihteeri
elina.korhonen(at)vaestoliitto.fi
0505148827