Ministerin Kiurun vastaus ryhmän kirjalliseen kysymykseen maksuttomasta ehkäisystä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi ryhmän esittämään kirjalliseen kysymykseen maksuttoman ehkäisyn kokeilun toteuttamisesta.

Kirjallinen kysymys löytyy tästä linkistä.

Ministeri Kiuru vastaa näin:

Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Saara Hyrkön /vihr ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 791/2020 vp:

Millä aikataululla maksuttoman ehkäisyn kokeilu on määrä toteuttaa

sekä miten varmistetaan, että kokeilu toteutetaan valtakunnallisten kriteerien pohjalta?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Valtakunnallista kokeilua maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille valmistellaan parhaillaan pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti. Kokeilu toteutetaan osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa, ja sille on varattu rahoitusta yhteensä kymmenen miljoonaa euroa vuosille 2021 ja 2022. Kokeiluhanke tulee osaksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman täydentävää valtionavustushakua alkuvuodesta 2021.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on suunniteltu toteutettavaksi niin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastaa sen toimeenpanon tuesta. Tarkoituksena on, että kokeilu toteutetaan pilottitutkimuksena mukaan valituille kunnille ja alueille, jolloin kokeilun tuloksista saadaan luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa. Kokeiluun mukaan lähteville kunnille ja alueille laaditaan selkeä suunnitelma hankkeen toteutuksesta. Maksuton ehkäisy toteutetaan valituilla alueilla sovituin reunaehdoin, ja alueilla on raportointivelvollisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Kokeilun aikana seurattavat mittarit määritellään etukäteen. Seurattavia ja arvioitavia asioita voi-vat olla esimerkiksi tiedottaminen, palvelujen saavutettavuus, sisältö ja laajuus, palveluun pääsyn viive ja prosessin toimivuus sekä nuorten raskauden keskeytysten lukumäärä. Terveyden ja hy-vinvoinnin laitos tuottaa kokeilusta seuranta- ja arviointitietoa päätöksenteon pohjaksi.

Helsingissä 10.11.2020

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru

Kirjalliseen kysmykseen liittyvät asiakirjat löytyvät tästä linkistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.