Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä: Maksuttoman ehkäisyn kokeiluun saatava valtakunnalliset kriteerit

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä vaatii valtakunnallisia kriteerejä maksuttoman ehkäisyn kokeiluun. Hallitusohjelmassa sovitun kokeilun on määrä alkaa jo ensi vuonna. Kokeilun vakinaistamisesta päätetään tulosten pohjalta vaalikauden lopussa.

– Nuorten maksuttoman ehkäisyn hyödyt ovat uusimpien tutkimustulosten valossa kiistattomia. Kokeilusta on kuitenkin mahdotonta saada vertailukelpoisia tuloksia, jos kunnat toteuttavat kokeilua ilman riittäviä valtakunnallisia kriteerejä, sanoo ryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr.).

Maksuttoman ehkäisyn vaikutusta nuorten hyvinvointiin on tutkittu Vantaalla. Kesällä julkaistun väitöksen mukaan maksuttoman ehkäisykierukan tai -kapselin tarjoaminen nuorille lisäsi ehkäisyvälineiden käyttöä, vähensi raskaudenkeskeytyksiä ja oli kustannusneutraalia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on jo pitkään kannustanut kuntia tarjoamaan nuorille maksutonta ehkäisyä. 

– Kokeilussa on varmistettava, että jokainen nuori saa tarvitsemaansa ehkäisyä ja ohjausta monipuolisesti. Ehkäisyn tehtävänä ei ole vain raskauksien ehkäiseminen, vaan turvallisen seksuaaliterveyden ylläpitäminen mm. seksitauteja vähentämällä, toteaa ryhmän varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).

Maksutonta ehkäisyä tarjotaan erilaisin perustein monessa Suomen kunnassa, mutta käytännöt ovat kuntakohtaisia. Joissakin kunnissa maksuttomuus koskee vain alle 20-vuotiaita. Vaihtelevuutta on myös siinä, mitkä ehkäisyvälineet kunta tarjoaa ilman korvausta. 

– Kokeilun toteuttaminen on äärimmäisen tärkeä viesti siitä, että hyvinvointi ei riipu lompakon paksuudesta. Viestiä vahvistaa käynnissä oleva pandemia, joka on koetellut erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten taloudellista tilannetta, lisää Saara Hyrkkö. 

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on jättänyt maksuttoman ehkäisyn kokeilun toteuttamisesta kirjallisen kysymyksen vastaavalle ministerille. Allekirjoittaneet kansanedustajat kysyvät kokeilun valtakunnallisista kriteereistä ja aikataulusta. Kysymys on luettavissa kokonaisuudessaan alla ja eduskunnan sivuilla.

Lisätietoja:

Saara Hyrkkö
p. 040 719 7604
Saara Hyrkkö on Vihreiden kansanedustaja Uudeltamaalta. Hyrkkö toimii vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana sekä eduskunnan sisällä toimivan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtajana. 

Hanna Sarkkinen
p. 09 432 3148
Hanna Sarkkinen on Vasemmistoliiton kansanedustaja Oulusta. Sarkkinen toimii seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän varapuheenjohtajana. 

Elina Korhonen
p. 050 514 8827
Elina Korhonen on Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän sihteeri. Hän on töissä Väestöliitossa kansainvälisten asioiden johtajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.