Korona ei saa vaarantaa seksuaalioikeuksien edistämistä, lue suosituksemme

Korona ei saa vaarantaa seksuaalioikeuksien edistämistä. Siksi Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä laati suositukset niiden edistämiseen sekä kansallisella että globaalilla tasolla.

Seksuaalioikeuksien tila Suomessa on maailman mittakaavassa hyvä, mutta parannettavaa on meilläkin. Hallitusohjelmassa on useita seksuaalioikeuksia edistäviä kirjauksia, joiden edistyminen tulee taata koronakriisistä huolimatta.

Seuraavia hankkeita edistämällä voidaan osaltaan parantaa seksuaalioikeuksien tilaa Suomessa:

 1. Maksuttoman ehkäisyn edistäminen kaikille alle 25 vuotiaille sekä riskiryhmille.
 2. Nykyinen aborttilainsäändäntö tulee korjata vastaamaan nykykäsityksiä itsemääräämisoikeudesta sekä poistamalla abortin saamiseen liittyvää ylimääräistä byrokratiaa.
 3. Kuukautisköyhyyttä vähennettävä alentamalla kuukautissuojien arvonlisävero 10 prosentin alennettuun arvonlisäverokantaan.
 4. Translaki tulee uudistaa siten, että yksilöllä on itsemääräämisoikeus omasta sukupuolestaan.
 5. Raiskauksen määritelmän muuttaminen niin, että raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi tulisi asetetaan suostumuksen puute.
 6. Lähisuhdeväkivallan ehkäisy ja avuntarvitsijoiden tukeminen turvaamalla järjestöjen toiminnan jatkuvuus.

Koronapandemia uhkaa erityisesti kehittyvissä maissa niitä edistysaskelia, joita seksuaalioikeuksien eteen on otettu viimeisten vuosien aikana. Pandemian seurauksena seksuaaliväkivalta on lisääntynyt lähes kaikkialla maailmassa. Pääsy perhesuunnittelu- ja äitiysterveyspalveluihin on vaikeutunut eikä ehkäisyvälineitä ole riittävästi saatavilla, mikä on johtanut suunnittelemattomien raskauksien kasvuun. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutuminen on jokaisen ihmisoikeus. Jokaisen oikeudet tulee turvata myös poikkeusoloissa.

Seksuaalioikeuksien tila globaalisti

 1. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt räjähdysmäisesti joka puolella maailmaa.
 2. Haitalliset perinnetavat, kuten lapsiavioliitot ja tyttöjen sukuelinten silpomiset ovat lisääntyneet pandemian aiheuttaman epävakauden seurauksena.
 3. Monissa maissa perhesuunnittelu ja äitiysterveyspalvelut on suljettu, koska seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut on nähty toissijaisina.
 4. Suunnittelemattomat raskaudet lisääntyvät kehittyvissä maissa esimerkiksi ehkäisyvälineiden saatavuuden heikentymisen takia.
 5. Järjestöjen tarjoamat palvelut on suunnattu usein kaikista haavoittuvassa asemassa oleville ja nuorille, mutta ovat pandemian takia vaikeuksissa.
 6. Naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia vastustava liike on vahvistunut koronan aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.