Ministeri valitsi oikean tien

Hanna Sarkkinen

Koronavirus on uhka koko ihmiskunnalle, mutta toiset kärsivät viruksesta ja sen torjuntatoimista enemmän kuin toiset. Valmiiksi heikoimmassa asemassa olevat kärsivät eniten.

Koronakriisi uhkaa ihmisoikeuksien ja seksuaalioikeuksien toteutumista. Seksuaalioikeudet tarkoittavat jokaisen oikeutta vapaasti ja vastuullisesti päättää esimerkiksi lapsiluvustaan ja intiimeistä suhteistaan ja saada tietoa ja palveluja niihin liittyen. Kyse on ennen kaikkea ihmisen mahdollisuudesta tehdä omaa elämää koskevia valintoja sekä huolehtia terveydestään. Joiltakin valinnanmahdollisuudet on viety, tai niitä ei ole koskaan ollutkaan.  

Seksuaalioikeuksien tilassa ja edistämisessä on ollut puutteita jo ennen kriisiä. Maailmassa kuolee joka toinen minuutti nainen tai tyttö raskauden tai synnytyksen aikaisen komplikaatioon. 33 000 tyttöä naitetaan avioliittoon joka päivä, joka kolmas nainen kohtaa väkivaltaa elämänsä aika ja ehkäisy on useissa paikoissa maailmaa vain harvojen etuoikeus. Esimerkiksi Nigeriassa vain 15 prosenttia naimissa olevista naisissa on käytettävissään luotettava ehkäisymenetelmä. Yli 70 maassa homoseksuaalisuus on laitonta – 10 maassa siitä voi saada kuolemantuomion.

Koronapandemia kielteiset vaikutukset seksuaaliterveyteen ja -oikeuksiin ovat valtavat. Nyt jo maat raportoivat vaikeuksista toimittaa ehkäisyvälineitä tarvitseville, järjestää äitiysterveyteen liittyviä palveluita tai vastata lisääntyneeseen lähisuhdevakivaltaan.

Vaikka seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat erityisesti naisille elintärkeitä, on niitä pandemian keskellä joka puolella maailmaa suljettu toissijaisina. Lisäksi Aasian tehtaat, jotka tuottavat suurimman osan maailman ehkäisyvälineistä, on suljettu. Nyt jo maailmasta puuttuu 100 miljoonaa kondomia tämän takia. YK:n väestörahasto, UNFPA arvioi, että pandemian ensimmäisen puoli vuotta aiheuttaa 7 miljoonaa suunnittelematonta raskautta lisää. Lisäksi liikkumisrajoitukset ovat lisänneet ja raaistaneet perheissä tapahtuvaa väkivaltaa joka puolella maailmaa.

Keinoja ja ideoita miten seksuaalioikeuksia ja yhdenvertaisuutta voi edistää kyllä riittää. Mutta mikään ei etene, jos puuttuu poliittista tahtoa. On vahva arvovalinta pysyä heikoimmassa asemassa olevien puolella ja nostaa puheeksi poliittisesti vaikeita ja sensitiivisiä asioita. Suomi on edistänyt ulkopolitiikassaan seksuaalioikeuksien toteutumista jo monen hallituksen aikana.

Myös Suomen nykyinen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on valinnut puolensa seksuaalioikeuksien puolustajana. Tämä on näkynyt johdonmukaisesti hänen poliittisissa puheenvuoroissaan ja linjauksissaan, mutta myös teoissa.  

Viime vuoden marraskuussa Nairobissa järjestettiin seksuaaliterveyden ja –oikeuksien tilaa seuraava huippukokous Nairobi Summit. Ministeri Skinnari osallistui tilaisuuteen ison delegaation kanssa, joka oli jo itsessään arvokasta. Huippukokouksen puheessaan ministeri Skinnari teki myös kolme vahvaa sitoumusta, joiden avulla Suomi osallistuu seksuaalioikeuksien edistämiseen sekä Suomessa että globaalisti.  Ensimmäinen sitoumus oli nostaa suomen YK:n väestörahasto UNFPA:lle suuntaamaa rahoitusta. 

Rahoitus nousi vuonna 2020 lähes puolella, 33 miljoonaan euroon. Tällä on valtava myönteinen vaikutus naisten ja tyttöjen sekä kaikista vaikeimmassa asemassa olevien hyvinvoinnille ja valinnanmahdollisuuksille.  

Koronakriisi asettaa valtavat paineet kaikille maille ja koko kansainväliselle yhteisölle. Nyt jo tiedämme, että viimeisten vuosikymmenien aikana saavutetut edistysaskeleet esimerkiksi äitiysterveyden, ehkäisyn saatavuuden ja sukupuolistuneen väkivallan ennaltaehkäisyn saralla ovat kriisin keskellä uhattuina. 

Tiedämme myös, että Suomi pysyy valitsemallaan linjalla myös kriisin keskellä. Ministeri Skinnarin on toiminnallaan osoittanut, että naiset ja tytöt ja kaikista heikoimmassa asemassa olevat tulevat myös kriisin keskellä olemaan tärkeitä ministerille ja Suomelle.

Toukouussa 59 ministeriä YK:n jäsenvaltioista allekirjoitti kannanoton, jossa he kertoivat sitoutuvansa edistämään naisten ja tyttöjen asemaa ja seksuaaliterveyttä ja –oikeuksia myös koronakriisin aikana. Ville Skinnari oli yksi allekirjoittaneista. Kiitos, ministeri Skinnari. 

Hanna Sarkkinen
Kansanedustaja (vas.)
eduskunnan seksuaalioikeudet ja kehitysryhmän varapuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.