Hyrkkö ja Sarkkinen: Seksuaalioikeuksien tukeminen on tärkeää myös koronakriisin aikana

Korona on leviämässä myös kehittyviin maihin. Tällä tulee olemaan valtava vaikutus ihmisoikeuksille ja kehitykselle. Yhdysvaltojen presidentin ilmoitus Maailman terveysjärjestö WHO:lle suunnatun rahoituksen jäädyttämisestä vaikuttaa suunnattomasti pandemian vastaiseen taisteluun ja jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin.

Koronaviruksen leviäminen vaikuttaa huomattavasti myös seksuaalioikeuksien toteutumiseen. Etenkin turvallinen raskaus ja synnytys sekä mahdollisuus päättää omasta lapsiluvusta ovat uhattuina kriisien aikaan, kun terveydenhuollon resurssit siirretään vastaamaan viruksen torjuntaan ja sairastuneiden hoitoon.  Myös seksuaalinen väkivalta lisääntyy kriisitilanteissa. Poikkeusoloissa seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden tarve ei katoa mihinkään – naiset ja tytöt eivät lakkaa olemasta raskaana tai synnyttämästä, eikä heidän kuukautisensa lopu kriisin ajaksi.

On erityisen tärkeää, että mahdollisuus perhesuunnittelupalveluihin, kuten suunnittelemattomien raskauksien ehkäisyyn taataan myös kriisien aikana. Lisäksi on huolestuttavaa, kuinka joissain maissa, esimerkiksi Puolassa ja Yhdysvalloissa, yritetään tiukentaa aborttilainsäädäntöä koronaan vedoten.

Toisaalta tämä tilanne voidaan nähdä myös uusien ja innovatiivisten ratkaisujen käyttöönottona. Esimerkiksi raskauden keskeyttäminen lääkkeiden avulla vähentäisi terveydenhuollon resurssien ylikuormittumista ja mahdollistaisi naisen päätösvallan ja oikeuden omaan kehoon myös syrjäseudulla ja kriisin aikaan. Samoin kotona tehtävät hiv-testit sekä madaltaisivat yksilön kynnystä hakeutua hoitoon että ehkäisisi taudin leviämistä.

Suomen kehityspolitiikan keskeisenä tavoitteena on tukea heikoimmassa asemassa olevia, eriarvoisuuden poistamista ja kestävän kehityksen edistämistä. Naisten ja tyttöjen seksuaalioikeudet on yksi Suomen kehityspolitiikan painopisteistä. Näiden oikeuksien edistämisestä täytyy pitää kiinni myös poikkeuksellisten kriisien aikana.

On tärkeää, että Suomi auttaa osaltaan vahvistamaan YK-järjestelmää kriisin aikana. Yhteistyöllä voimme rakentaa tasa-arvoisempia ja kestävämpiä yhteiskuntia, jotka takaavat ihmisille oikeuden terveydenhoitoon. Tähän sisältyy olennaisena osana myös seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet. 

Saara Hyrkkö, kansanedustaja
Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja

Hanna Sarkkinen, kansanedustaja
Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän varapuheenjohtaja

Saara Hyrkkö, kansanedustaja
Hanna Sarkkinen, kansanedustaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.