Nairobin huippukokous oli tärkeä tapahtuma, nyt sitoumukset on pantava toteen

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari antoi Suomen sitoumuksen huippukokouksessa

Kuinka paljon ja mihin suuntaan maailma muuttuu 25 vuodessa? Mihin suuntaan me tulemme muuttamaan sitä seuraavien vuosien aikana? Mikä on sellainen maailma, jossa tahdomme elää?

Nämä olivat kysymyksiä, joita 9 500 osanottajaa yli 170 maasta pohtivat, ja joihin etsittiin ratkaisuja Nairobin huippukokouksessa marraskuussa 2019, 25 vuotta Kairon väestö- ja kehityskonferenssin jälkeen. Kairon konferenssi oli historiallinen: Siellä ensimmäistä kertaa 179 maata päätti, että seksuaali- ja lisääntymisterveys ja –oikeudet ovat jakamattomia ja perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, ja että ilman niitä ei kestävää kehitystä voida saavuttaa. Tällä oli valtava vaikutus väestökeskusteluun, jonka keskiöön nousivat yksilön terveys, oikeudet ja valinnat eli jokaisen oikeus omaan kehoon.

Nairobin huippukokouksen tarkoituksena oli jo sovitun toimintaohjelman saattaminen loppuun: Huippukokouksen tavoitteena oli siis tiivistetysti kolme nollaa – miten maailmasta saadaan sellainen, että nolla naista ja tyttöä kuolee estettävissä oleviin raskauden tai synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin, nolla ihmistä on vailla haluamaansa tehokasta ehkäisyä ja nolla ihmistä kärsii seksuaaliväkivallasta tai sukupuolittuneesta väkivallasta.

Seuraavat kolme asiaa nousivat Nairobin huippukokouksessa:

  1. SEKSUAALI- JA LISÄÄNTYMISTERVEYDELLE JA –OIKEUKSILLE ON HUOMATTAVA TUKI KANSAINVÄLISEN YHTEISÖN TAHOLTA
    Tämä tosiasia jää välillä äänekkäiden ja hyvin järjestäytyneiden, naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia vastustavien maiden ja liikkeiden jalkoihin. Esimerkiksi Yhdysvallat on viime vuosina toistuvasti yrittänyt estää kansainvälisistä sopimuksista kaiken sellaisen kielen, joka aktiivisesti edistäisi sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisten oikeutta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja –oikeuksiin. Huhtikuussa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma seksuaaliväkivallan ehkäisystä konflikteissa saatiin hyväksyttyä vasta, kun Yhdysvaltojen vaatimat muutokset tehtiin. Muutoksissa poistettiin viittaukset siihen, että väkivallan uhreilla on oltava mahdollisuus saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja. Myös Nairobin huippukokousta vastusti moni. Nairobissa järjestettiin arvo-opposition toimesta varjokonferenssi, jossa painotettiin Nairobin huippukokouksen vaarallisuutta perhearvojen murentajana ja maiden uskonnollisen ja kulttuurisen itsenäisyyden romuttajana. Kuitenkin virallisen konferenssi 9500 edustajaa näyttivät osallistumisellaan ja 1200 sitoumuksen kautta vahvan tuen seksuaalioikeuksille.
  2. LIIAN MONTA NAISTA JA TYTTÖÄ ON VIELÄKIN JÄTETTY KEHITYKSESSÄ JÄLKEEN
    Tämä ei voi jatkua. 25 viimeisen vuoden aikana olemme nähneet valtavasti positiivista kehitystä. Äitiyskuolleisuus on vähentynyt, ehkäisyn saatavuus parantunut ja naiset pystyvät yhä paremmin osallistumaan yhteiskuntiensa kehittämiseen. Mutta emme ole lähelläkään sellaista maailmaa, jota kansainvälinen yhteisö 25 vuotta sitten lupasi edistää. Esimerkiksi UNFPA:n Venezuelan maajohtaja kertoi, että koko maassa ei ole tällä hetkellä lainkaan ehkäisyvälineitä saatavilla, ja abortti on kielletty kaikissa tapauksissa. Jemenissä yli miljoona naista on raskaana tai imettää, ja samaan aikaan he ovat aliravittuja ja moni kärsii sairauksista, kuten kolerasta. Nyt täytyy tehdä sellaisia päätöksiä, jotka ottavat myös näiden naisten ja tyttöjen ihmisarvon huomioon. Heidän elämällään on väliä.
  3. NYT ON TEKOJEN AIKA!
    Nairobin huippukokouksessa maat, järjestöt, yritykset ja yhteisöt tekivät sitoumuksia, joiden avulla seksuaalioikeuksien toteutuminen pyritään turvaamaan mahdollisimman pian, ja jokaiselle. Sitoumuksia tehtiin yhteensä 1200. Sitoumusten avulla vauhditetaan sellaista poliittista päätöksentekoa ja taloudellisia panostuksia, jotka auttavat Kairon väestö- ja kehityskonferenssin kesken jääneen toimintasuunnitelman loppuun viemiseen. Nyt jäämme seuraamaan, pidetäänkö sitoumuksista kiinni.  

Myös Suomi teki Nairobin huippukokouksessa kolmiosaisen sitoumuksen. Lue sitoumus täältä.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmästä Nairobin huippukokoukseen osallistuivat kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Kristiina Salonen. He olivat osa ministeri Ville Skinnarin johtamaa Suomen delegaatiota.

Kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Kristiina Salonen ja ministeri Ville Skinnari tutustuivat keskukseen, jossa autetaan seksuaali- ja supuolittunutta väkivaltaa kohdanneita naisia ja jota Suomi tukee UNWomenin kautta.

Elina Korhonen
Ryhmän sihteeri
Väestöliitto ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.