Eduskunnassa halutaan kätilötyön kehittäminen osaksi Suomen kehityspolitiikkaa

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on tehnyt kehitysministeri Skinnarille kirjallisen kysymyksen kätilötyöstä osana Suomen kehityspolitiikkaa. 

Suomi on kansainvälisesti tunnettu toimivasta äitiyshuollostaan. Osaavat kätilöt ja laadukas kätilötyö on merkittävä osa Suomen toimivaa ja laadukasta äitiyshuoltoa.

-Suomi on yksi maailman parhaista paikoista äideillä ja olisi luontevaa, että Suomi pyrkisi tukemaan kätilötyötä myös kehittyvissä maissa ja rahoittaisi kätilötyön ja kätilöiden koulutuksen kehittämistä osana kehitysyhteistyötään. Tällä hetkellä sitä ei systemaattisesti tehdä, toteaa kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisen lisäksi laadukkaalla kätilötyöllä on tutkitusti myös muita myönteisiä vaikutuksia liittyen esimerkiksi perhesuunnitteluun, imetysmyönteisyyden lisääntymiseen, äidin ja perheen hyvinvointiin sekä lasten kasvun ja kehityksen turvaamiseen. Kätilöt ovat myös avainasemassa sukupuolielinten silpomisen vastaisessa työssä, sukupuolitautien ja muiden tarttuvien tautien ennaltaehkäisyssä, naistentautien hoidossa sekä perhesuunnitteluun liittyvässä valistuksessa ja ohjauksessa. Kätilöt toimivat työssään myös tasa-arvon puolestapuhujina, oikean tiedon levittäjinä ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustajina. Kätilötyössä ja kätilökoulutuksessa on kuitenkin suuria puutteita kehittyvissä maissa.

-Kätilötyön tukeminen täydentäisi hyvin Suomen kehitysyhteistyötä, jonka keskeinen painopiste on naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen, Sarkkinen perustelee.

Eduskunnan seksuaalioikeudet ja kehitys -ryhmä on vuonna 1995 perustettu avoin ryhmä kaikille seksuaalioikeuksista ja kehityspolitiikasta kiinnostuneille kansanedustajille. Ryhmän tavoitteena on edistää erityisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia Suomen kehityspolitiikassa ja -yhteistyössä.

Lisätietoja

Väestö- ja kehitysryhmän varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen 0505122606

***

KIRJALLINEN KYSYMYS: KÄTILÖTYÖN LISÄÄMINEN OSAKSI SUOMEN KEHITYSPOLIITTISTA TOIMINTAA

Suomi on kansainvälisesti tunnettu toimivasta äitiyshuollostaan. Suomessa äitien ja lasten hyvinvointi on kansainvälisten vertailujen mukaan maailman toiseksi parasta ja lapsikuolleisuus on maailman matalimpia. Laadukkaalla äitiysterveystyöllä on ollut merkittäviä positiivisia kansanterveysvaikutuksia sekä kehitysvaikutuksia koko yhteiskuntaan. Osaavat kätilöt ja laadukas kätilötyö on merkittävä osa Suomen toimivaa ja laadukasta äitiyshuoltoa.

Naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen on hallitusohjelman mukaan yksi Suomen kehityspolitiikan keskeisistä painopisteistä. Ministeri Skinnari linjasi puheessaan 11.9.2019 naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistamisen olevan Suomen kehityspolitiikan vahva kärki, ja että Suomi tulee keskittymään erityisesti naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien vahvistamiseen tukemalla esimerkiksi äitiyspalveluita, seksuaalikasvatusta ja tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä.

Laadukas kätilötyö on tärkeä osa toimivaa äitiyshuoltoa myös kehittyvissä maissa ja sillä on suuri rooli seksuaali- ja lisääntymisterveyden toteuttamisessa globaalisti. Kuitenkaan Suomi ei kehitysyhteistyössä ilmeisesti johdonmukaisesti rahoita kätilötyötä.

Kansainvälinen kätilöliitto määrittelee kätilöksi henkilön, joka on suorittanut standardien mukaisen kätilökoulutuksen ja pystyy osoittamaan käytännössä kykynsä työskennellä kätilönä. Kätilön ammattitaito ulottuu raskauden seurannan ja synnytyksen hoidon lisäksi muun muassa terveyskasvatukseen, ehkäisy- ja perheneuvontaan, sekä terveyteen ja lasten hoitoon liittyvään ohjaamiseen. Kätilöiden työympäristö on moninainen, sairaaloista kotiympäristöihin.

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisen lisäksi laadukkaalla kätilötyöllä on tutkitusti myös muita myönteisiä vaikutuksia liittyen esimerkiksi perhesuunnitteluun, imetysmyönteisyyden lisääntymiseen, äidin ja perheen hyvinvointiin sekä lasten kasvun ja kehityksen turvaamiseen. Kätilöt ovat myös avainasemassa sukupuolielinten silpomisen vastaisessa työssä, sukupuolitautien ja muiden tarttuvien tautien ennaltaehkäisyssä, naistentautien hoidossa sekä perhesuunnitteluun liittyvässä valistuksessa ja ohjauksessa. Kätilöt toimivat työssään myös tasa-arvon puolestapuhujina, oikean tiedon levittäjinä ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustajina. Kätilöiden ammattitaito ja työ on erityisen tärkeää konfliktialueilla ja hauraissa konteksteissa, joissa naisten ja lasten hyvinvointi ja terveys vaarantuu väkivallan lisääntyessä ja terveysjärjestelmien toimiessa heikosti.

Monissa kehittyvissä maissa ja konfliktialueilla on pulaa koulutetuista ja osaavista kätilöistä. Monissa maissa kätilöiden koulutus ja kätilötyö ei myöskään ole riittävän laadukasta. Eri maissa kätilötyölle ja -koulutukselle asetetut standardit vaihtelevat, eivätkä ne aina ole Kansainvälisen Kätilöliiton asettamien vaatimusten mukaisia etenkään köyhissä maissa. YK:n raportin mukaan 73:sta matala- ja keskitulotason maasta vain neljässä on riittävän ammattitaitoinen kätilötyön henkilöstö. Kun ammattitaito ei ole kunnossa, ei hoidon ja työn laatukaan ole riittävällä tasolla. Pula osaavista kätilöistä on merkittävä este äitiysterveyden paranemiselle ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden toteutumiselle.

Olisi luontevaa, että Suomi rahoittaisi kätilötyön kehittämistä ja kätilöiden koulutuksen kehittämistä osana kehitysyhteistyön naiset ja tytöt painopistettä. Rahoitus voisi kohdentua kehittyviin maihin esimerkiksi WHO:n tai muiden YK-organisaatioiden kautta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Voiko Suomi jatkossa rahoittaa kätilötyön kehittämistä kehittyvissä maissa osana kehitysyhteistyön naiset ja tytöt -painopistettä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.