Sambian isot onnistumiset ja haasteet

Kansanedustaja Heli Järvinen

Sambialaiset ovat tänä vuonna iloinneet tuoreista terveystiedoista, joiden mukaan moni asia seksuaali- ja synnytysterveyden osalta on nytkähtänyt toivotusti eteenpäin.

Viidessä vuodessa terveysasemalla tapahtuvat synnytykset ovat lisääntyneet 67:stä 84 prosenttiin. Synnytysten yhteydessä tapahtuvat kuolemat ovat vähentyneet 30 prosentilla ja lapsikuolleisuus on vähentynyt lähes 40 prosenttia viiden vuoden takaisesta. Lisäksi nyt maan arvioidusta kahdesta miljoonasta aidsiin sairastuneesta jo puolet saa hoitoa, kun 10 vuotta sitten hoidon piirissä oli vain joitakin tuhansia sairastuneita. 

Hienoja uutisia on paljon, mutta silti maan tulevaisuus näyttää vähintäänkin haasteelliselta. Koko maata puhuttaa kolme teemaa: väestönkasvu, ilmastonmuutos ja Kiina.

Puolet 19-vuotiaista tytöistä on joko raskaana tai jo synnyttänyt. Joka vuosi noin 15 000 tyttöä keskeyttää koulunkäynnin raskauden takia. Lähes puolet seksuaalisesti aktiivista naimattomista eivät saa ehkäisypalveluita, vaikka haluaisivat. Samaan aikaan, kun Suomi kärvistelee pienentyneen syntyvyyden kanssa,  Sambian 18 miljoonan väkiluku uhkaa tällä menolla kaksinkertaistua vuoteen 2035 mennessä.

Yli 90 prosenttia väestä tekee jo nyt töitä pimeästi tai ansaitsee alle 400 euroa kuukaudessa, eikä siksi kuulu verotuksen piiriin. Yli 80 prosenttia saa elantonsa huonosti tuottavasta maataloudesta, ja ilmastonmuutos uhkaa tehdä siitä entistäkin huonommin tuottavaa. Koulua pidetään ala-arvoisena: opettajia ei ole lähestulkoonkaan riittävästi, ja ne harvatkaan eivät ole aina edes paikalla. Moni koululainen jää koulussa esimerkiksi vaille lukutaitoa. Samaan aikaan, kuten muuallakin Afrikassa ja maailmassa, Kiina valtaa yrityksiä, rakentaa teitä ja antaa edullista lainaa maalle, joka on näin jatkossa entistä sidotumpi itään.

Silti maan omat tavoitteet ovat korkealla. Sambia aikoo saada lähivuosina toteutettua terveyspalvelut kaikille eli nostaa terveyspalveluiden ulottuvuuden 4:stä 100 prosenttiin asukkaista. Tämän tavoitteen se aikoo tavoittaa kouluttamalla 500 uutta lääkäriä parissa vuodessa, palkkaamalla 30 000 uutta työntekijää alalle, eliminoimalla malarian ja vähentämällä hiv-tartunnat 50 000:sta alle 5000:een vuodessa. Uskoa ja yritystä maalta ei totisesti puutu, mutta ilman lännen apua kehitys on mahdotonta. Jo nyt EU:n läsnäolo näkyy muun muassa lisääntyneinä terveyspalveluina sekä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen uudenaikaisena lääkkeiden jakelukeskuksena, jonka on tarkoitus palvella tulevaisuudessa isoa osaa koko maanosasta.

Heli Järvinen
Kansanedustaja, Vihreät
Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän jäsen


Kirjoittaja vieraili vastaavien eurooppalaisten ryhmien kattojärjestön EPF:n järjestämällä opintomatkalla Sambiassa kesäkuussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.