Eduskunnassa toivotaan virallista anteeksipyyntöä pakkosteriloinnin uhreille

TIEDOTE 27.6.2019

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen virallisesta anteeksipyynnöstä pakkosteriloinnin uhreille. Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas).

Suomessa pakkosteriloitiin 1930-1960 -luvuilla arviolta ainakin yli 12 000 ihmistä. Rotuhygieniaan tähtäävän politiikan uhriksi joutui köyhiä, kehitysvammaisia, mielisairaita, epileptikoita, romaneja, yksinhuoltajia, kuuroja ja seksuaalisesti liian halukkaina pidettyjä ihmisiä. Suurin osa heistä on naisia.

Suomi ei ole koskaan esittänyt virallista anteeksipyyntöä pakkosteriloiduille ihmisille. Heitä on yhä elossa, sillä pakkosteriloinnit lopetettiin vasta vuonna 1970, ja uhrit olivat yleensä nuoria. Esimerkiksi Ruotsi esitti anteeksipyynnön pakkosteriloinnin uhreille jo vuonna 1999.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen pitää välttämättömänä, että myös Suomi ottaa vahvan roolin menneiden, valtiolähtöisten ihmisoikeusloukkauksien tunnustamisessa.

”Lisääntymiskyvyn vieminen ihmiseltä väkisin on äärimmäinen oikeudenloukkaus. Se riistää oikeuden ja mahdollisuuden perheen perustamiseen ja haavoittaa ihmistä pahimmillaan loppuiäksi”

Hanna Sarkkinen

Uudessa hallitusohjelmassa korostetaan ihmisoikeuksia ja seksuaalioikeuksia. Esimerkiksi translakia aiotaan muuttaa niin, että transihmisen, joka haluaa vahvistaa juridisen sukupuolensa, ei enää tarvitse todistaa lisääntymiskyvyttömyyttään. Tämä on merkittävä askel eteenpäin ihmisoikeuksien ja kehollisen itsemääräämisoikeuden vahvistamisen kannalta. Lisäksi valtioneuvosto aikoo käynnistää sovintoprosessin kuuroihin kohdistuneista oikeudenloukkauksista Suomen historiassa. Kuurot olivat yksi väestöryhmä, johon myös pakkosteriloinnit kohdistuivat.

”Suomen valtion rotuhygieniaan perustuva pakkosterilointipolitiikka oli häpeällinen vaihe Suomen historiassa. Kysymmekin voiko valtioneuvosto aloittaa sovintoprosessin pakkosteriloinnin uhriksi joutuneiden osalta ja viimein esittää heille virallisen anteeksipyynnön”, Sarkkinen kertoo.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on vuonna 1995 perustettu avoin ryhmä kaikille seksuaalioikeuksista ja kehityspolitiikasta kiinnostuneille kansanedustajille. Ryhmän tavoitteena on edistää erityisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia Suomessa ja Suomen kehityspolitiikassa ja ulkosuhteissa.

Seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä tarjoaa keskustelufoorumin kansanedustajille, europarlamentaarikoille, asiantuntijoille ja kehitysyhteistyön avaintoimijoille. Ryhmä tekee kirjallisia kysymyksiä ja kannanottoja, järjestää asiantuntijatilaisuuksia sekä osallistuu alan kansainväliseen toimintaan. Ryhmä on European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights’in jäsen.

Lisätietoja: Hanna Sarkkinen 050 512 2606

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.