Puheenjohtajan kokousraportti IPCI*-kokouksesta Kanadan Ottawasta

*Implementation of the International  Conference on Population and Development Programme of Action

Kanadassa kokoontui 22.-23.10. seitsemäs IPCI-konferenssi. IPCI-konferenssien tavoite on seurata ja vauhdittaa vuonna 1994 Kairossa sovitun YK:n väestö- ja kehitys toimintaohjelman toimeenpanoa (ICPD) ja sitouttaa kansanedustajia seksuaali- ja lisääntymisoikeuskysymyksiin. Toimintaohjelman oli määrä olla voimassa 20 vuotta, mutta työ jatkuu koska tavoitteita ei vielä 24 vuoden jälkeen ole saavutettu. Työn jatkuminen on tärkeää, koska tavoitteet ovat olennaisia kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Osallistuin kokoukseen Suomen eduskunnan ja eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän edustajana, puhuin myös kokouksessa nuorten parlamentaarikoiden paneelissa.

Hanna IPCI

Konferenssissa oli yleisesti ottaen hyvä henki ja laaja edustus eri alueilta. Merkittävä puute tosin oli suurvaltojen, Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän puuttuminen konferenssista. Konferenssi saavutti päämääränsä, eli tuotti yhteisymmärrysjulkilausuman (Ottawa statement of commitment: committed to implementation of ICPD on the road to 2030).

 

Julkilausumassa huomioitiin kestävä kehitys

Julkilausuma on tekstiltään ja kunnianhimontasoltaan melko hyvä. Painopiste on perhesuunnittelun saatavuudessa, äitiysterveydessä, sukupuolten tasa-arvossa, seksuaalikasvatuksessa ja nuorisossa, seksuaaliterveyden toteutumisessa konflikteissa sekä väkivallan vastaisessa työssä.

Erityistä kiitosta voi antaa abortin käsittelylle tekstissä. Huolimatta siitä, että abortti on isossa osassa osallistuneita maita kielletty, pystyttiin kokouksessa tuottamaan julkilausuma, jossa puhutaan turvallisten aborttien puolesta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevasta kohdasta syntyi debattia, osa maista ei suostunut sisällyttämään paperiin LGBTQ-oikeuksia koskevaa kieltä, kuitenkin lopulliseen dokumenttiin saatiin viittaus siitä, ettei sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyvää syrjintää voi hyväksyä. Suora viittaus LGBTQ-ryhmiin oli ongelma erityisesti joillekin Afrikan ja Arabialueen maista. Lopputuloksena syntynyttä kieltä voi kuitenkin pitää kohtuullisen hyvänä ja jonkinmoisena edistysaskeleena. Voitaneen kuitenkin sanoa, että sekä suhteessa aborttiin että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin nähtiin eteenpäinmenoa.

”Voitaneen kuitenkin sanoa, että sekä suhteessa aborttiin että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin nähtiin eteenpäinmenoa.

Suomen kannalta olennaisia kohtia dokumentissa ovat kohdat joissa viitataan kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattamiseen 0,7% bruttokansantulosta, sekä suuntaamaan 10% kehitysyhteistyörahoituksesta seksuaaliterveyteen.

Julkilausumassa uutta ja merkittävää on ICPD-toimintaohjelman ja seksuaalioikeuksien- ja terveyden voimakas sitominen YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kestävän kehityksen tavoitteita ei voida saavuttaa mikäli seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ei edistetä.

 

Nuoria enemmän kuin koskaan

Dokumentista huokuu myös toimeenpanon kiireellisyys: maailman nuorisoikäluokat ovat nyt suurimmat kuin ikinä, jos heidän oikeuksiaan ja terveyttään ei kyetä varmistamaan, on kestävän kehityksen saavuttaminen entistä kauempana. Esimerkiksi naisten sukupuolielinten silpominen on prosentuaalisesti vähentynyt, mutta lukumääräisesti kasvanut kun tyttöjen määrä kasvaa huimaa vauhtia. Jos suuret nuorisoikäluokat eivät saa tarvitsemiaan perhesuunnittelupalveluita, on sillä myös valtava väestönkasvua kiihdyttävä ja yhteiskuntien epätasapainottava vaikutus erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nykyiset ponnistelut ja rahoitus eivät siis riitä mihinkään! Lancetin selvityksen mukaan nykyisin kehitysmaiden seksuaaliterveyteen panostetaan keskimäärin 5 dollaria per henkilö, ja 9 dollarin sijoituksella voitaisiin riittävät seksuaaliterveyspalvelut ja –rakenteet taata kaikille. Nykyinen kokonaisrahoitus pitäisi siis tuplata (plus väestönkasvun tarpeet), tämä vaatii panoksia sekä lahjoittajilta että mailta itseltään.

 

Miesten ja poikien osallistaminen tärkeää

Keskusteluissa paljon esiinnousseita pointteja olivat muun muassa

 • tarve kasvattaa poikia ja miehiä ymmärtämään seksuaalioikeuksia ja tasa-arvoa,
 • tarve lisätä oikeaa tietoa erityisesti nuorille seksuaalikasvatuksella,
 • seksuaaliterveyden suotuisat kansantaloudelliset vaikutukset,
 • seksuaaliterveys ja seksuaalinen väkivalta konflikteissa ja pakolaisuudessa,
 • ilmastonmuutoksen vaikutukset tasa-arvoon ja seksuaalioikeuksien toteutumiseen,
 • seksuaalioikeuksien vastainen vastustus ja tasa-arvon ”backlash”,
 • kehittyvien maiden omien rahojen saaminen seksuaaliterveyteen,
 • turvattomien ja laittomien aborttien valtavat negatiiviset terveysvaikutukset,
 • naisten kokeman väkivallan valtava yleisyys (35%) ja sen ehkäisy,
 • lapsiavioliittojen ja sukupuolielinten silpomisen yleisyys ja negatiiviset vaikutukset ja niiden ehkäisy,
 • taloudellisen eriarvoisuuden vaikutus seksuaaliterveyteen.

Kaiken kaikkiaan kokous oli mielenkiintoinen, monipuolinen ja hyvähenkinen. Paljon on edistystä eri puolilla maailmaa, mutta myös takapakin uhkaa. Yleisenä tarinana voisi tiivistää, että seksuaali- ja lisääntymisterveydet ja –oikeudet on kestävän kehityksen kynnyskysymys, se on siis muutakin kuin terveyskysymys: se on talouskysymys, kehityskysymys ja tasa-arvokysymys.

Toiminnallisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut taas pitää saavutettavuuden ja tehokkuuden vuoksi integroida olennaiseksi osaksi kansallisia terveyssektoreita ja seksuaali- ja ihmisoikeuskasvatus taas on integroitava osaksi koulutussektoreita.

Hanna IPCI2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.