Satu Hassi: Naisten oikeus elämäänsä vastaan puoskariabortit

satu_hassi_

Syyskuussa eduskunta kiisteli naisten oikeudesta päättää omasta elämästään. Ulkoministeri Soini oli ulkomailla julkisesti esiintynyt aborttioikeutta vastaan, vastoin Suomen pitkäaikaista linjaa. Tämän vuoksi hänelle ehdotettiin epäluottamuslausetta. Soini väitti, että kyse oli hänen sananvapaudestaan. Todellisuudessa oli ja on kyse naisten oikeuksista.

Konservatiivit, jotka haluavat heikentää naisten oikeuksia, käyttävät abortin vastustamista keppihevosenaan, eräänlaisena linjansa sisäänheittotuotteena. Jos oikeasti pitää aborttia pahana ja haluaa vähentää niitä, johdonmukaista olisi ottaa oppia käytännön kokemuksista. Eri maissahan on hyvin erilaisia lakeja ja käytäntöjä. Niiden toimivuutta voi verrata.

Suomessa vuonna 1966 abortti oli käytännössä laiton. Laillisesti sen sai vain hyvin tiukoin ehdoin – tai jos oli varaa lahjoa kaksi lääkäriä. Laittomien aborttien määräksi arvioitiin 18 000. Nykyisin, kun abortin saa raskauden alkuvaiheessa käytännössä helposti, niiden vuotuinen määrä on noin 10 000.

Maailmassa ei ole maata, jossa abortteja ei tehtäisi. Sellaisia maita kyllä on, joissa abortti on laiton. Niissä abortteja tekevät puoskarit. YK:n arvion mukaan laittomissa aborteissa kuolee vuosittain 47 000 naista ja miljoona vammautuu.

Oikeasti abortteja voidaan vähentää seksuaali- ja ehkäisyvalistuksella ja sillä, että ehkäisyvälineitä on helppo saada. Tätä kutsutaan seksuaali- ja lisääntymisterveystyöksi. Toki se kattaa muitakin asioita, esimerkiksi raskaana olevien ja synnyttävien naisten terveydenhoidon sekä sukupuolitautien ehkäisytyön. Abortteja vähentää myös se, että avioliiton ulkopuolinen raskaus ei johda sosiaaliseen leimautumiseen.

Jopa Suomessa on varaa parantaa ehkäisyvälineiden saatavuutta. Esimerkiksi Vantaalla ilmainen ehkäisy alle 20-vuotiaille vähensi tälle ikäryhmälle tehtyjä abortteja 40 prosenttia.

Seksuaali- ja lisääntymisterveystyö on siis toimiva tapa vähentää abortteja. Sen lisäksi seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien takaaminen sekä naisten aseman, koulutuksen ja itsenäisten ansiomahdollisuuksien parantaminen kuuluvat tehokkaimpiin tapoihin kehittää koko yhteiskuntaa. Tämä on lukuisien tutkimusten tulos ja monien maiden kokemus, myös Suomen.

Jos siis pitää abortteja pahana, johdonmukaista olisi kannattaa seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä ja ylipäänsä naisten aseman parantamista. Mutta monet naisten oikeuksia vastustavat arvokonservatiivit tekevät tasan päinvastoin.

Niiden 10 vuoden aikana, jotka olin EU-parlamentissa, täysistunto käsitteli monia päätöslauselmia, joiden aiheena olivat ihmisoikeudet, naisten oikeudet Euroopassa tai koko maailmassa, ja kehitysmaiden kehitys. Monissa näistä päätöslauselmista todettiin seksuaali- ja lisääntymisterveystyön ja -oikeuksien merkitys naisten elämälle, tasa-arvolle  ja ylipäänsä yhteiskuntien kehitykselle.

Jokaisesta päätöslauselmasta, jossa tällainen kohta oli, arvokonservatiivirintama esitti sen poistamista. Tavallisimmin poistoa kannatti runsaat 200 meppiä (runsaasta 700 mepistä). Tämä tuntui suomalaisesta todella hämmentävältä.

Vielä hämmentävämmältä tuntui, että siinä joukossa, joka halusi pyyhkiä yli maininnat seksuaali- ja lisääntymisterveystyön merkityksestä, oli myös suomalaisia. Myös Soini oli meppivuosinaan tässä joukossa.

Siitäkin äänestettiin monta kertaa, saako EU:n kehitysyhteistyörahoja käyttää seksuaali- ja lisääntymisterveystyöhön. EU:ssa onneksi enemmistö on tähän asti kannattanut tätä. Mutta viimeiset kaksi USA:n republikaanipresidenttiä, George W. Bush ja Donald Trump vetivät lähes ensi töikseen maansa rahoituksen pois YK:n väestö- ja kehitysjärjestöltä, joka on maailman suurin seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä tekevä järjestö.

Seksuaali- ja lisääntymisterveystyön vastustajat väittävät, että kyse on peiteilmaisusta abortille. Oikeasti seksuaali- ja lisääntymisterveystyön vaikeuttaminen lisää abortteja.

Osassa niitä maita, joissa abortti on laiton, julmuus naisia kohtaan on viety äärimmäisyyksiin. Irlanti päätti sallia abortin vasta kun nuori nainen, jolle ei myönnetty aborttia, vaikka raskaus tiedettiin naiselle hengenvaaralliseksi, oli kuollut. Joissakin maissa aborttia ei saa, vaikka raskaus olisi saanut alkunsa insestistä tai muusta raiskauksesta. El Salvadorissa jopa keskenmeno on kriminalisoitu, ainakin 28 naista on vankilassa ja 150 syytteessä. Vankeustuomiot ovat olleet kymmenien vuosien mittaisia. Joissakin muissakin Latinalaisen Amerikan maissa keskustellaan vastaavasta linjan kiristämisestä.

Luulisi, että myös ne, jotka pitävät maahanmuuttoa pahana, kannattaisivat seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä kehitysmaissa. Onhan maailmassa WHO:n arvion mukaan yli 200 miljoonaa hedelmällisyysikäistä naista, joilla ei ole käytössään modernia ehkäisyä. Tämä tarkoittaa joka vuosi miljoonia ei-toivottuja lapsia. Mutta ei, maahanmuuton vastustajat haluavat myös leikata kehitysyhteistyötä. Niin myös Soinin puolue teki hänen johdollaan tullessaan mukaan Sipilän hallitukseen.

Abortin kieltämistä ajavat sivuuttavat Suomen oman kokemuksen siitä, miten abortteja käytännössä vähennetään. Ainoa, mikä heidän linjastaan jää jäljelle, on naisten oikeuksien ja elämän mahdollisuuksien rajoittaminen.

 

Satu Hassi
Kansanedustaja, Vihreät 

eduskunnan ympäristövaliokunnan pj

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.