Hanna Sarkkinen Kalevan blogissa: Soinin on aika lähteä

hanna

 

Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen kirjoittaa 20.9. julkaistussa Kalevan blogissa ulkoministeri Soinin asemasta aborttikannanottojen jälkeen. 

 

 

 

Soinin on aika lähteä

Julkaistu Kaleva.fi 20.9.2018

Eduskunta äänestää huomenna siitä, nauttiiko ulkoministeri Timo Soini (sin) eduskunnan luottamusta.

Epäluottamus kumpuaa siitä, että ulkoministeri Soini on toistuvasti toiminut Suomen virallista ulko- ja kehityspoliittista linjaa vastaan. Virallinen Suomi haluaa edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia ympäri maailmaa, ja niihin kuuluu myös seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ja niiden osana oikeus turvalliseen aborttiin. Kuitenkin pelkästään tänä vuonna ulkoministeri Soini on osallistunut työmatkallaan Kanadassa abortinvastustajien tilaisuuteen, kehunut Argentiinan päätöstä olla laillistamatta aborttia ja arvostellut Irlannin kansanäänestyksen tuloksena syntynyttä päätöstä vapauttaa maan äärimmäisen tiukkaa aborttilainsäädäntöä. Ulkoministerimme on siis toistuvasti ottanut kantaa muiden maiden aborttilainsäädäntöön ja kannanotoillaan toiminut globaaleja naisten oikeuksia ja Suomen linjaa vastaan.

Suomen kehityspolitiikan keskeinen tavoite on ihmisoikeuksien toteutuminen. Sukupuolten välinen tasa-arvo on ollut jo kauan tärkeä osa Suomen ulko- ja kehityspolitiikkaa ja viime aikoina seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet on noussut erityisen keskeiseksi osaksi Suomen kehityspolitiikkaa. Suomi on toiminut uranuurtajana naisten ja tyttöjen oikeuksien ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä, ja työ jatkuu. On häpeällistä, että Suomen ulkoministeri puhuu valtion pitkällistä ja kunniakasta linjaa vastaan.

Ulkoministeri on puolustautunut kritiikkiä vastaan vetoamalla mielipiteen vapauteen. Aivan oikein, myös ministerillä on sanan- ja mielipiteenvapaus. Ulkoministerillä on kuitenkin myös sananvastuu siitä, että hän edustaa hallituksen ja Suomen linjaa, erityisesti kun on kyse ulkomaiden asioiden kommentoinnista. Ulkoministerin asemassa hän edustaa aina paitsi itseään, myös Suomen valtiota ja sen virallista linjaa. Ulkoministeri on ulkoministeri, myös iltaisin tai plokia kirjoittaessaan. Vähintään ulkoministeriltä pitää voida odottaa, että hän ei aktiivisesti toimi Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan.

Ulkoministeri sanoo kantansa lähtevän elämän suojelemisesta. Kuitenkin tilastollisesti maissa, joissa aborttilainsäädäntö on hyvin tiukka, tehdään enemmän abortteja kuin sallivamman aborttioikeuden maissa. Niissä maailman 82 maassa, jossa aborttilaki on kaikkein rajoittavin, tehdään eniten vaarallisia abortteja. Abortin vastustamisessa ei siis ole kyse elämän suojelusta, vaan naisten oikeuksien rajoittamisesta. Abortin kieltäminen ei lopeta abortteja, se ainoastaan tekee niistä vaarallisia. Aborttien kieltäminen vahingoittaa naisten terveyttä ja elämää ja johtaa maailmassa vuosittain lähes 50 000 naisen kuolemaan ja miljoonan vammautumiseen.

Abortin kieltävät lait vahingoittavat naisten tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeutta omasta ruumiistaan ja elämästään sekä altistavat heidät terveyden menetyksille. Sukupuolten tasa-arvon lisäksi kyse on taloudellisesta tasa-arvosta. Abortit kieltävissä maissa varakkailla on varaa matkustaa toiseen maahan toteuttamaan abortti tai mennä yksityisklinikalle. Köyhillä tätä mahdollisuutta ei ole. Esimerkiksi Argentiinassa, jonka päätöstä olla sallimatta aborttia Soini ylisti, vaarallisiin abortteihin kuolee ennen kaikkea maaseudulla elävät ja köyhät naiset ja tytöt. Rajoittava aborttilainsäädäntö lisää eriarvoisuutta ja köyhyyden kierrettä.

Aborttioikeus on siis myös kehityskysymys. Kehittyvissä maissa jopa 43 prosenttia raskauksista on suunnittelemattomia. Tämä tarkoittaa 89 miljoonaa suunnittelematonta raskautta joka vuosi. Suunnittelemattomat raskaudet ovat yhteydessä nopeaan väestönkasvuun, lisääntyvään köyhyyteen ja naisten heikentyneisiin mahdollisuuksiin päättää elämäänsä koskevista valinnoista. Monen tytön koulutie päättyy ennenaikaisesti suunnittelemattomaan raskauteen.

Aborttioikeus tulee nähdä osana ihmisoikeuksia ja naisten oikeuksia, oikeutta määrätä omasta kehostaan. Suunnittelemattomien raskauksien ja aborttien määrää pitää kuitenkin pyrkiä vähentämään, sillä vastentahtoinen raskaus ja abortti on usein raskas asia. Abortit eivät lopu ne kieltämällä, mutta abortteja voidaan vähentää vahvistamalla naisten ja tyttöjen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, lisäämällä seksuaalikasvatusta, tarjoamalla ehkäisypalveluja kaikille sitä haluaville ja suojelemalla naisia ja tyttöjä väkivallalta. Paras tapa vähentää abortteja on ehkäistä ei-toivottuja raskauksia. Vaarallisia abortteja vähennetään turvaamalla kaikille turvalliset aborttipalvelut.

Huomisessa äänestyksessä ei ole kyse eduskunnan luottamuksesta hallitusta kohtaan, vaan eduskunnan luottamuksesta ulkoministeri Soinia kohtaan, joka on toiminut toistuvasti hallituksen ja Suomen virallista linjaa vastaan. Tiedän, että moni hallituspuolueen kansanedustaja haluaisi antaa Soinille epäluottamuslauseen, mutta heitä on piiskattu riviin uhkailemalla tehdä äänestyksestä hallituskysymys. Suomessa on ministereitä laitettu vaihtoon pienemmistäkin syistä, toivottavasti ihmiset äänestävät omantuntonsa mukaan.

Hanna Sarkkinen
puheenjohtaja
Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.