Kirjallinen kysymys lisäresursseista globaaliin seksuaali- ja lisääntymisterveystyöhön

Eduskunnan puhemiehelle
Presidentti Donald Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen leikkaavan huomattavasti tukeaan seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen kansainvälisesti. Ilman korvaavaa rahoitusta Trumpin päätös vaarantaisi miljoonien naisten ja tyttöjen terveyden ja johtaisi äitiyskuolemien, vaarallisten aborttien ja ei-toivottujen raskauksien voimakkaaseen kasvuun kehitysmaissa.
Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on Suomen kehityspolitiikan keskiössä. Suomi onkin osoittanut kiitettävää aktiivisuutta ja ilmoittanut esimerkiksi tukevansa Alankomaiden She Decides -aloitetta, joka pyrkii paikkaamaan Yhdysvaltojen jättämää rahoitusaukkoa seksuaali- ja lisääntymisterveyksien ja -oikeuksien (sexual and reproductive health and rights, SRHR) edistämisessä.
Vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen KK 3/2017 vp ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen toteaa Suomen osalta lisäksi seuraavaa: ”Suomi jatkaa aktiivista SRHR työtä ja naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämistä. Sukupuolten välinen tasa-arvo ja SRHR näkyvät vahvasti Suomen kehityspoliittisessa vaikuttamistyössä. Osana tätä työtä painotamme seuraavan kansainvälisille kansalaisjärjestöille suunnatun valtionavustusten hakukierroksen aikana SRHR-tavoitteita. Selvitämme myös mahdollisuuksia budjettivuoden aikana lisävarojen kohdistamiselle.”
Kansainvälisten kansalaisjärjestöjen rahoitushaku, johon ministeri Mykkänen viittaa, alkoi 16. helmikuuta, ja siitä oli tiedotettu jo ennen presidentti Trumpin leikkausilmoitusta. Avustushaussa on neljä painopistealuetta, joista kaksi käsittelee tyttöjen ja naisten oikeuksia sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Kaksi muuta painopistettä ovat kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksien parantaminen sekä demokratian vahvistaminen ja korruption kitkeminen.
Ulkoasiainministeriön mukaan viimeaikaisten poliittisten linjausten seurauksena SRHR-hankkeita panostetaan avustuspäätöksissä vielä suunniteltua enemmän, mikä tarkoittanee, että kansalaisyhteiskunta- ja demokratiahankkeiden osuutta vähennetään.
Mykkäsen mainitsemista muista mahdollista lisäpanostuksista ei ole toistaiseksi kerrottu. Suomen kehitysyhteistyöbudjettiin ei ilmeisesti ole tulossa lisäystä. Vaikuttaa valitettavasti siltä, että naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen luvatut ”lisäresurssit” ovat pois muualta.
Kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten kannalta tilanne on kestämätön. Niiden tekemästä, tutkitusti vaikuttavasta kehitysyhteistyötä on jo leikattu viime vuosina aivan liikaa. Seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistäminen on äärimmäisen tärkeää, mutta ei ole hyvä, jos luvattu lisäpanostus on pois muuta tärkeästä kansalaisjärjestöjen tekemästä kehitysyhteistyöstä. Luvattujen lisäpanostusten tulisi olla aidosti lisää rahaa.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Onko naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen ja seksuaaliterveyteen luvatut lisäresurssit uutta rahaa, vai ovatko ne pois muusta, etupäässä kansalaisjärjestöjen tekemästä kehitysyhteistyöstä? 
Helsingissä 2.3.2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.